Machanie szabelką na ceny żywności
Kolejne kryzysy odsłaniają mielizny naszego rynku spożywczego. Warto wreszcie usiąść i przygotować plan na kryzys, który coraz głośniej puka do drzwi.
W Polsce ubywa świń. Na naszych oczach realizują się podstawowe prawa ekonomii – mniejsza podaż to wyższe ceny. I właśnie w czwartek GUS podał, że ceny wieprzowiny zaledwie w ciągu miesiąca skoczyły o 49 proc. To nie koniec: w ujęciu rocznym drób podrożał o 40 proc., mleko o blisko 30 proc.
Królową podwyżek jest pszenica, droższa...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta