Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Machanie szabelką na ceny żywności

22 kwietnia 2022 | Komentarze | Aleksandra Ptak-Iglewska
źródło: Rzeczpospolita

Kolejne kryzysy odsłaniają mielizny naszego rynku spożywczego. Warto wreszcie usiąść i przygotować plan na kryzys, który coraz głośniej puka do drzwi.

W Polsce ubywa świń. Na naszych oczach realizują się podstawowe prawa ekonomii – mniejsza podaż to wyższe ceny. I właśnie w czwartek GUS podał, że ceny wieprzowiny zaledwie w ciągu miesiąca skoczyły o 49 proc. To nie koniec: w ujęciu rocznym drób podrożał o 40 proc., mleko o blisko 30 proc.

Królową podwyżek jest pszenica, droższa...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 12248

Wydanie: 12248

Spis treści

Reklama

Komunikaty+drobne

Zamów abonament