Jemy zdrowiej? Dieta bez pieczywa, cukru i ziemniaków
Eksperci ING Banku Śląskiego zbadali, jak od 2003 roku zmieniły się nasze nawyki żywieniowe. Okazuje się, że 2021 był kolejnym rokiem, kiedy malała konsumpcja pieczywa i produktów zbożowych w gospodarstwach domowych. W okresie od 2003 r. do 2021 r. spadła ona o ponad 40 proc. Co ciekawe, spożywamy też mniej warzyw.
– Mniejsze spożycie pieczywa i warzyw jest efektem zdrowszego odżywiania i ograniczenia białego pieczywa w diecie Polaków, a jego redukcja nie jest kompensowana przez ciemne, pełnoziarniste pieczywo – tłumaczy Artur Waraksa, analityk ING Banku Śląskiego. – W przypadku mniejszego spożycia warzyw istotnym czynnikiem jest mniejsza konsumpcja ziemniaków, które są zastępowane np. kaszami czy ryżem.
Mocno, bo aż o 35 proc., spadło spożycie cukru. W przypadku olejów i tłuszczów spadek był jeszcze większy i sięgnął niemal 54 proc. Jemy coraz mniej jaj i pijemy mniej mleka. Rośnie za to konsumpcja serów i twarogów. —psk