Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Piwny kłopot z CO2

26 sierpnia 2022 | Pierwsza strona | Aleksandra Ptak-Iglewska

Browary i zakłady mleczarskie mogą wstrzymać produkcję. To konsekwencje decyzji Grupy Azoty oraz Anwilu.

Kryzys na rynku gazu ma kolejną odsłonę: tym razem uderzył w branżę spożywczą. Zatrzymanie pracy zakładów należących do Grupy Azoty oraz Anwilu przyniosło w efekcie brak dwutlenku węgla, niezbędnego dla producentów piwa, napojów oraz serów.

– To gigantyczny problem dla naszych producentów i zagrożenie dla ciągłości produkcji – mówi Bartłomiej Morzycki, dyrektor Browarów Polskich. Browarom zapasów CO2 wystarczy na kilka dni.

Zestresowani są też mleczarze. – Brak gazu uniemożliwi paczkowanie wyrobów, gdyż odbywa się to w mieszance gazów, gdzie dwutlenek węgla jest ważnym elementem – mówi Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka.

Wydanie: 12353

Wydanie: 12353

Spis treści

Reklama

Komunikaty

Zamów abonament