Steki z laboratorium wkrótce na grillu
Mięso komórkowe szturmem zdobywa kolejne rynki na świecie i zdaniem ekspertów to kwestia czasu, zanim trafi również na polskie stoły.
Świat zmaga się z szeregiem wyzwań, w których czołówce należy wymienić pogłębiający się kryzys klimatyczny oraz konieczność zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego rosnącej globalnej populacji. Nie ulega wątpliwości, że system produkcji żywności musi się zmienić, bo dotychczasowy pochłania ogromne ilości zasobów, generując przy tym potężne emisje gazów cieplarnianych. Dodatkowo, choć produkujemy odpowiednią ilość pożywienia, 828 milionów ludzi na świecie cierpi z powodu głodu.
Odpowiedź na kryzys klimatyczny
Szacuje się, że mniej więcej jedna trzecia światowych emisji gazów cieplarnianych pochodzi z przemysłu spożywczego. Jak wynika z raportu „Atlas mięsa 2022”, emisje pochodzące z hodowli przemysłowej zwierząt stanowią 57 proc. emisji gazów cieplarnianych całego sektora. Obecnie ponad połowa zamieszkałych gruntów na Ziemi jest wykorzystywana do celów rolniczych, z czego ponad 80 proc. zajmuje hodowla zwierząt. Choć wykorzystuje ogromne ilości zasobów, dostarcza mniej niż 20 proc. globalnego zapotrzebowania na kalorie. W związku z dynamicznym wzrostem światowej populacji do 2050 roku popyt na żywność ma wzrosnąć o 60 proc., co będzie wymagało dodatkowych zasobów.
Rozwiązaniem mogłaby być produkcja mięsa komórkowego, pozwalająca na uzyskanie produktu nie tylko pozbawionego cierpienia zwierząt, ale...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta