Polska jest bezpieczna pod kątem żywności, ale są i zagrożenia
Przed naszym krajem stoi kilka ważnych wyzwań związanych tak z zachowaniem konkurencyjności produkcji rolnej, jak i z glebą, wodą i zmianami klimatycznymi. Jednym z remediów jest rolnictwo regeneratywne.
O tym, na ile nasz kraj jest zabezpieczony pod względem żywnościowym, dyskutowali uczestnicy debaty pt. „Bezpieczeństwo żywnościowe – zrównoważone rolnictwo – środki zapewniające efektywność produkcji”.
– Jeżeli chodzi o obraz statystyczny, to bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce jest w całkiem niezłej kondycji. Tak ocenia instytucja międzynarodowa i tak oceniamy my jako GUS. Według Globalnego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego, a to indeks, który bierze pod uwagę różne czynniki wpływające na bezpieczeństwo żywnościowe, a więc i aspekty cenowe, i jakościowe, ale też uwarunkowania naturalne i odporność na zmiany klimatu, to Polska zajmuje aktualnie 21. miejsce na 113 badanych krajów. I co istotne, w ciągu ostatniej dekady nasz kraj systematycznie poprawiał swą pozycję, gdyż wcześniej byliśmy klasyfikowani wśród państw o umiarkowanym bezpieczeństwie żywnościowym, a teraz jesteśmy traktowani jako kraj o wysokim bezpieczeństwie żywnościowym – wskazała Renata Bielak, wiceprezes Głównego Urzędu Statystycznego.
Pniemy się w górę
– Polska nie jest wyizolowana, jest elementem systemu globalnego, ale indeks wskazuje, że w skali świata bezpieczeństwo żywnościowe niestety się zmniejsza. I to jest niedobra wiadomość. Według danych FAO, a więc agendy Organizacji Narodów Zjednoczonych, odpowiedzialnej za żywność i rolnictwo, ok. 8 proc. populacji świata cierpi...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)
