Przez rozum do żołądka
Jedni między posiłkami jedzą owoce, inni chipsy
Przez rozum do żołądka
O co piątym Polaku można powiedzieć, że skrupulatnie przestrzega podstawowych zasad prawidłowego żywienia -- uważają badacze z CBOS po przeanalizowaniu wyników przeprowadzonego przez siebie sondażu. Przeciętny mieszkaniec naszego kraju nie uważa jednak, by popełniał poważne błędy dietetyczne. Trzy czwarte badanych jest zdania, że zdrowo się odżywia, a ponad dwie trzecie podkreśla, że zjada posiłki dostatecznie bogate wwitaminy.
Kuchnia polska nie słynie zlekkości oraz entuzjazmu dla warzyw iowoców. Przeciwnie, wpowszechnym odczuciu jemy za tłusto, posiłki są zbyt mało urozmaicone, anajbardziej popularne warzywo to omaszczona gotowana kapusta. Z drugiej strony, eksperci dostrzegają pozytywne zmiany. Tłuszcze roślinne używane są powszechniej niż kiedyś, tłuszczów zwierzęcych zjada się z kolei trochę mniej. Mięso, to coraz rzadziej schabowy iboczek, na talerze trafia natomiast więcej drobiu iryb. Chętniej niż...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta