Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Witaminy niszczą raka

17 kwietnia 1999 | Nauka i Technika | ZW

NOWOŚCI MEDYCYNY

Badania amerykańskich specjalistów

Witaminy niszczą raka

Witaminy i niektóre składniki pokarmowe mogą nie tylko zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, ale też zwiększyć skuteczność leczenia tej choroby. Po raz pierwszy sugerują to badania specjalistów Karmanos Cancer Institute w Detroit, opublikowane podczas odbywającej się w Filadelfii konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Rakiem (AACR) .

Takie korzystne działanie wykazuje zawarty w pomidorach i jego przetworach likopen -- jedna z najbardziej cennych substancji przeciwutleniających spokrewniona z beta-karotenem (prowitaminą A) , o podobnych właściwościach jak witaminy Ci E. Dr Omar Kucuk wykazał, że chroni ona przed rakiem prostaty umężczyzn, a jednocześnie...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1674

Spis treści
Zamów abonament