Witaminy niszczą raka
NOWOŚCI MEDYCYNY
Badania amerykańskich specjalistów
Witaminy niszczą raka
Witaminy i niektóre składniki pokarmowe mogą nie tylko zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, ale też zwiększyć skuteczność leczenia tej choroby. Po raz pierwszy sugerują to badania specjalistów Karmanos Cancer Institute w Detroit, opublikowane podczas odbywającej się w Filadelfii konferencji Amerykańskiego Towarzystwa Badań nad Rakiem (AACR) .
Takie korzystne działanie wykazuje zawarty w pomidorach i jego przetworach likopen -- jedna z najbardziej cennych substancji przeciwutleniających spokrewniona z beta-karotenem (prowitaminą A) , o podobnych właściwościach jak witaminy Ci E. Dr Omar Kucuk wykazał, że chroni ona przed rakiem prostaty umężczyzn, a jednocześnie...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta