Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Na pajdę chleba ze smalcem

29 grudnia 2000 | Moje Podróże | DW
źródło: Nieznane

LUKULLUS W PODRÓŻY

Na pajdę chleba ze smalcem

  • Nasz ranking

    Zajazd Tusinek, Rozogi, trasa Myszyniec- -Szczytno, właściciele Grzegorz i Teresa Winiarkowie, tel. (0 29) 722 60 39.

    Wchodzącego do tego typowo kurpiowskiego zajazdu z pewnością poruszy widok wnętrza. Wielki piec, w którym piecze się chleb i podpłomyki. Świeży chleb, w kilku rodzajach, wykładany jest w gigantycznych koszach. Można go kupić i wziąć do domu. Chyba najlepszy jest razowy, ale przez cały tydzień pozostaje świeży także sitek z formy. Oprócz chleba w zajeździe, tak jak w dobrym gospodarstwie, są jeszcze jajka w koszyku (spore, po 40 groszy), a na półkach opieńki w occie z własnego zbioru, przesmażone żurawiny z pobliskich bagien wianki suszonych grzybów. Na ladzie stoją wielkie blachy ze świeżo upieczonymi ciastami. Doskonałe jest to drożdżowe z chrupiącą kruszonką na wierzchu.

    Kiedy tylko usiądziemy przy stole, pojawi się

  • ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2200

Spis treści

Wspomnienia

Fotoreportaż

Wyprawa na Makalu

Zamów abonament