Na pajdę chleba ze smalcem
Na pajdę chleba ze smalcem
- Nasz ranking
Zajazd Tusinek, Rozogi, trasa Myszyniec- -Szczytno, właściciele Grzegorz i Teresa Winiarkowie, tel. (0 29) 722 60 39.
Wchodzącego do tego typowo kurpiowskiego zajazdu z pewnością poruszy widok wnętrza. Wielki piec, w którym piecze się chleb i podpłomyki. Świeży chleb, w kilku rodzajach, wykładany jest w gigantycznych koszach. Można go kupić i wziąć do domu. Chyba najlepszy jest razowy, ale przez cały tydzień pozostaje świeży także sitek z formy. Oprócz chleba w zajeździe, tak jak w dobrym gospodarstwie, są jeszcze jajka w koszyku (spore, po 40 groszy), a na półkach opieńki w occie z własnego zbioru, przesmażone żurawiny z pobliskich bagien wianki suszonych grzybów. Na ladzie stoją wielkie blachy ze świeżo upieczonymi ciastami. Doskonałe jest to drożdżowe z chrupiącą kruszonką na wierzchu.
Kiedy tylko usiądziemy przy stole, pojawi się
...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta