Styl życia
Pstrąg teścia
Alfabet wina
Potrawy śląskie podaję na sposób śródziemnomorski - mówi JANINA OCHOJSKA
PSTRĄG W SOSIE CYTRYNOWYM
dwa oczyszczone pstrągi | sos: 2 łyżki masła | 1 cebula | 2 ząbki czosnku | 6 ziarenek jałowca | 2 listki laurowe | kilka ziarenek goździków | 1 kostka rosołowa na 1/2 litra wody | 3 łyżki octu owocowego | sok z 1 cytryny | 4 żółtka | 1 małe opakowanie śmietanki | sól | pieprz | szczypta cukru
Na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wgnieść 2 ząbki czosnku, dorzucić jałowiec, goździki i listki laurowe. Wlać rozpuszczoną kostkę rosołową i ocet owocowy, dodać przyprawy. Włożyć pstrągi i ugotować je na miękko. Wyjąć, obrać z ości i ułożyć na półmisku. Można przecedzić pozostały sos, ale ja tylko...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta