Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Uboje pod niespecjalnym nadzorem

17 maja 2003 | Prawo | ES
źródło: Nieznane

Rozmowa z prof. Henrykiem Lisem z Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego

Uboje pod niespecjalnym nadzorem

FOT. PIOTR KOWALCZYK

Panie profesorze, za niespełna rok Polska ma być w Unii Europejskiej, tymczasem to, co ujawniła Najwyższa Izba Kontroli, która sprawdzała, jak wyglądają badania zwierząt przed ubojem i mięsa po uboju, napawa przerażeniem...

HENRYK LIS: Wyniki sprawdzającej kontroli wykonania zadań nadzoru weterynaryjnego nad higieną produkcji oraz obrotem mięsem i jego przetworami są rzeczywiście zatrważające. Otóż dowiedzieliśmy się, że w 2001 r. nie poddano badaniu poubojowemu przez inspekcję weterynaryjną 4237 tys. sztuk trzody chlewnej, co stanowi 19,4 proc. ubitych sztuk, 526,8 tys. sztuk bydła i cieląt, czyli 27,4 proc., oraz 71,4 tys. owiec, co stanowi 72,6 proc. ubojów. Z jeszcze innych danych NIK wynika, że łączna liczba niebadanych zwierząt wyniosła 9571,1 tys. sztuk i była prawie dwa razy wyższa niż w roku 1999, kiedy to nie zbadano 5510 tys....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2925

Spis treści

Wojna z terroryzmem

Zamów abonament