Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Smaczne, ale czy zdrowe

04 listopada 1995 | Nauka i Technika | KF

Smaczne, ale czy zdrowe

Nowo wyhodowane ziemniaki zawierające pestycydy zostały ostatecznie zatwierdzone przez rząd amerykański i wkrótce znajdą się w sklepach. Nowy produkt firmy Monsanto Corp. , ziemniak New Leaf powstał przez przeniesienie genu z bakterii produkującej naturalny pestycyd, co powoduje, że warzywo ma również zdolność produkowania tej substancji. Pestycyd ten zabija stonkę ziemniaczaną, największego wroga hodowców ziemniaków. Według Amerykańskiej Agencji Ochrony Środowiska (EPA) , jest nieszkodliwy dla ludzi i małych zwierząt. Monsanto nie zamierza oznakowywać ziemniaka jako produktu inżynierii genetycznej. Twierdzi, że konsumenci nie odczują żadnej różnicy w smaku. Protestuje przeciwko temu grupa uczonych stowarzyszonych w Związku Zaniepokojonych Naukowców. Nowe ziemniaki nie podobają się też ekologom. Nie wiadomo jak toksyna zadziała w organizmach następnych pokoleń ludzi i zwierząt.

K. F.

Brak okładki

Wydanie: 610

Spis treści
Zamów abonament