Specyficzna słodycz polskiej wódki
12 lipca 2007 | Druga strona | Łukasz Cybiński
ROZMOWA Miranda Dickson Specyficzna słodycz polskiej wódki Smak i zapach wódki - w przeciwieństwie do innych alkoholi wysokoprocentowych - pochodzą w głównej mierze od produktu, który stanowi bazę fermentacji. Tradycyjnie w Polsce i Rosji używano w tym celu zboża, z czasem pojawiły się także ziemniaki. Wódka od początku swojego istnienia miała więc swoisty charakter pochodzący np. od żyta czy pszenicy, specyficzną słodycz i nigdy nie była kompletnie neutralna. Rz: Po porażce, jaką ponieśliśmy w walce o unijną definicję wódki, Stowarzyszenie Polska Wódka chce promować na świecie ten produkowany u nas trunek. Czy rzeczywiście polska wódka ma specyficzny smak?
...
Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta