Czekoladki będą droższe
Rekordowo drogie mleko w proszku uderza w firmy produkujące cukierki, czekoladki czy lody. Aby zrekompensować rosnące koszty, już wkrótce będą zmuszone podnieść ceny.
Firmy spożywcze, które wykorzystują mleko w proszku, są dziś gotowe zapłacić za nie każdą cenę. - Producenci walczą między sobą o surowiec, którego brakuje na całym świecie - mówi Mirosław Szarata, dyrektor handlowy firmy Millano z Przeźmierowa k. Poznania, która produkuje 240 ton czekolady dziennie. W poszukiwaniu sproszkowanego mleka spółka Millano dotarła już nawet do Chin.
Mleko droższe o...Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta