Bój o niższy VAT na książki i surowe mięso
Od przyszłego roku więcej zapłacimy za obiad w restauracji, a od maja 2008 roku drożej będzie nas kosztować zakup wołowiny bez kości i encyklopedii. Grozi nam to, jeżeli rząd nie wynegocjuje przedłużenia okresu przejściowego na stosowanie niższego VAT na usługi gastronomiczne, książki i nieprzetworzoną żywność.
Gdy wchodziliśmy do Unii Europejskiej, dostaliśmy prawo naliczania niższych podatków w gastronomii tylko do końca 2007 roku, a w przypadku nieprzetworzonej żywności i środków do produkcji rolnej – np. nawozów i pasz – do końca kwietnia 2008 roku. Teraz chcemy te terminy renegocjować. Nasz rząd chciałby, aby utrzymać niższe stawki...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta