Amerykańskie kurczaki trafią na rynki Europy?
Bruksela zobowiązała się odpowiedzieć w 2008 r. Amerykanom na ich stawiane od lat żądanie, aby kurczaki z USA dezynfekowane w roztworze związku chloru zostały dopuszczone na rynki Unii Europejskiej.
Przed najbliższym szczytem Unia – USA i po otrzymaniu opinii naukowców Komisja Europejska podejmie działania mające definitywnie rozwiązać stary spór o import przez kraje Unii amerykańskiego drobiu – ogłosiła w Waszyngtonie Transatlantycka Rada Gospodarcza. Otwarciu granic dla „kurcząt z chlorkiem” sprzeciwia się zdecydowanie kilka krajów południa Europy, podczas gdy część krajów północy byłaby skłonna się zgodzić. Ogłoszenie w komunikacie Rady, że Bruksela podejmie decyzję po uzyskaniu opinii naukowców, jest zwycięstwem Amerykanów o tyle, że użycie związku chloru gwarantuje likwidację wszelkich drobnoustrojów w mięsie.
Transatlantycką Radę Gospodarczą powołano podczas szczytu Unia – USA w kwietniu. Ma zbierać się dwa razy w roku i zajmować rozwojem współpracy przez Atlantyk. Przewodniczą jej komisarz Günter Verheugen i doradca George’a Busha ds. gospodarczych Allan Hubbard. Komunikat o drobiu pochodzi z jej pierwszego posiedzenia.