Wino na dnie
Cypryjscy naukowcy zbadają kadłub statku handlowego, który spoczywa na dnie od 2300 lat. Podczas swego ostatniego rejsu statek przewoził wino w amforach. Prace nadzorowane przez Uniwersytet Cypryjski rozpoczną się w czerwcu. Naukowcy sądzą, że pod tonami piasku kadłub statku, spoczywający na głębokości ponad 40 metrów, zachował się w dobrym stanie. To szczęśliwa okoliczność, bo na tej głębokości jest łatwo dostępny dla płetwonurków amatorów. Badania statku mogą rzucić nowe światło na historię morskich podróży we wschodniej części Morza Śródziemnego w IV wieku p.n.e. Podwodne zdjęcia wykonane w listopadzie pokazują wiele amfor leżących wewnątrz kadłuba. Statek przewoził wino z greckiej wyspy Chios i w jej pobliżu zatonął. Naukowcy nie wykluczają jednak, że w amforach mogły znajdować się także inne produkty – oliwa i zboże.
kru., ap