Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Rybne kulki w rybnym żelu

08 lipca 2008 | Żydzi polscy | Piotr Bikont
autor zdjęcia: Piotr Guzik
źródło: Forum

Kuchnia pod mezuzą

O ile na stołach polskich chrześcijan karp tradycyjnie nabiera rytualnej powagi raz do roku, w wigilię świąt Bożego Narodzenia, o tyle u polskich Żydów rytuał przyrządzania i spożywania karpia powtarzał się praktycznie co tydzień, oczywiście w tych domostwach, które było na to stać. Wielu zapach gotowanej ryby wręcz kojarzy się z nastrojem zbliżającego się szabatu.

Karp jest najbardziej „żydowską” z ryb także dlatego, że to żydowskim podróżującym Jedwabnym Szlakiem przypisuje się sprowadzenie w XVII wieku karpia z Chin do Europy...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8059

Spis treści
Zamów abonament