Rybne kulki w rybnym żelu
Kuchnia pod mezuzą
O ile na stołach polskich chrześcijan karp tradycyjnie nabiera rytualnej powagi raz do roku, w wigilię świąt Bożego Narodzenia, o tyle u polskich Żydów rytuał przyrządzania i spożywania karpia powtarzał się praktycznie co tydzień, oczywiście w tych domostwach, które było na to stać. Wielu zapach gotowanej ryby wręcz kojarzy się z nastrojem zbliżającego się szabatu.
Karp jest najbardziej „żydowską” z ryb także dlatego, że to żydowskim podróżującym Jedwabnym Szlakiem przypisuje się sprowadzenie w XVII wieku karpia z Chin do Europy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta