Slow food na szczęśliwy chiński nowy rok
Zaczęliśmy właśnie chiński Rok Wołu. Ogromnego cierpliwego zwierza, który ma nam przynieść ulgę po szarpaninie typowej dla panowania jego poprzednika – szczura. W czasach, w jakich żyjemy, przyda nam się wołowy spokój.
Wół jest w tym roku na świecie witany wyjątkowo hucznie. Bydlęcy rok na Wall Street, gdzie byk jest symbolem hossy, dzisiaj przytłoczony cielskiem niedźwiedziej bessy, to marzenie inwestorów.
A woła warto uczcić we własnym interesie. Może banki odmrożą kredyty hipoteczne? Albo podniosą oprocentowanie nie kredytów, tylko lokat?
Chiński Nowy Rok to więcej niż nasz sylwester i strzelające korki od szampana. Dla Azjatów i ich sympatyków to wielkie święto rodzinne i chwila zadumy nad kilkoma miskami parujących potraw. Ich przygotowanie zajmuje więcej czasu niż przygotowanie dań jakiejkolwiek innej kuchni...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta