Bicie piany, że palce lizać
Każdy poszukuje w smaku espresso innych doznań. Aby je dobrze przygotować, potrzebna jest świeżo zmielona kawa, ekspres ciśnieniowy o stabilnych parametrach oraz ręka baristy.
Barista to pionier dobrego smaku kawy, znawca jej odmian i sposobów przyrządzania. Jego praca polega między innymi na dbaniu o świeżość i jakość mieszanek serwowanych kaw.
Stopień zmielenia ziaren, temperatura i ciśnienie wody w ekspresie czy czas parzenia to kilka parametrów, które musi dopasować do danej mieszanki kawy, aby wydobyć z niej głębię smaku.
Pracownicy sieci kawowych i kawiarni z całej Polski prezentowali swoje umiejętności podczas finałów Otwartych Mistrzostw Warszawy Baristów, towarzyszących otwarciu palarni kawy Union na warszawskim Żoliborzu. Baristów jest w polskich kawiarniach...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta