Polacy znów zrywają szparagi
Nasi rodacy garbią plecy, wygrzebując w pocie czoła cenne warzywa z niemieckiej ziemi. Spadek wartości złotego sprawił, że to zajęcie znów stało się atrakcyjne
– Jak daleko stąd do Beelitz? – pyta kierowca starego opla ze szczecińską rejestracją. W środ- ku czwórka młodych ludzi. Zgubili się w okolicach Poczdamu. Szukają miasteczka będącego centrum niemieckiego zagłębia szparagowego. Jadą do pracy za 5 euro na godzinę przy zbiorze niezwykle cenionych przez Niemców warzyw.
Przed rokiem mało kto chciał pracować za takie pieniądze. Ale wtedy euro było warte trochę ponad trzy złote. W tym sezonie na podwórkach niemal każdego gospodarstwa stoją samochody z polską rejestracją. – Bardzo się z tego cieszymy. W ostatnich latach mieliśmy problemy ze ściągnięciem robotników...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta