Delikatny interes. Ostrygi
Te małże są tak oczywistą częścią Bretanii jak jej poszarpane, skaliste wybrzeże i zmienna pogoda. Ale tylko jedna miejscowość jest znana na całym świecie z najlepszych i najświeższych ostryg – Cancale. Ten drogi przysmak tu jest tani
Przez odwiedzających Bretanię Cancale bywa nazywane miastem ostryg. Hodowla małży jest od wieków typowym tutejszym rzemiosłem.
Już w średniowieczu były one najważniejszym sprzedawanym dobrem całej miejscowości. I choć gdzie indziej ostrygi osiągają często ekstrawaganckie ceny, tutaj są jak chleb powszedni. Ich przystępna cena, ale też panorama samego Cancale, przyciągają turystów przez cały rok.
Mało które danie kojarzone jest z najlepszymi doznaniami podniebienia – tak jak ostrygi. Są delikatne, a jednocześnie mają pełne w smaku mięso, pachną morską wodą.
W Cancale można się nimi delektować w jednej z wielu restauracji i barów lub bezpośrednio przy straganach sprzedawców na Parcs a huitres.
I prawda jest taka, że tu ostrygi są składnikiem każdej potrawy noszącej nazwę owoców morza. Mało tego – są po prostu niedrogą przekąską między posiłkami....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta