Ocena czystości bez uprzedzenia
INSPEKCJA SANITARNA - Pracownicy tej służby sprawdzają przestrzeganie przepisów higieniczno-zdrowotnych dotyczących wody do spożycia, jakości powietrza i gleby, a także utrzymanie odpowiedniej higieny w obiektach i zakładach pracy
Ponadto Państwowa Inspekcja Sanitarna kontroluje warunki produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunki zbiorowego żywienia. Bada też warunki zdrowotne przewidziane dla pracowników. Inspektorzy uczestniczą w dopuszczaniu do użytku niektórych obiektów budowlanych (np. nowych biurowców czy magazynów).
PIS nadzoruje również zasady obrotu chemikaliami (wynikające m.in. z unijnego rozporządzenia REACH).
Z przedstawicielami tej inspekcji częsty kontakt mają nie tylko przedsiębiorcy, lecz także osoby fizyczne.
Zatwierdzą zakład
Przedsiębiorcy najczęściej spotykają się z powiatowym inspektorem sanitarnym i jego pracownikami. Inspekcja sanitarna może uzgadniać dokumentację budowlaną pod względem sanitarno-higienicznym oraz zajmować stanowisko przed dopuszczeniem obiektu do użytkowania. Dotyczy to m.in. szkół, fabryk, szpitali, przychodni czy stadionów.
Niekiedy sama opinia nie wystarczy. Trzeba zatwierdzić zakład, nawet jeśli jest nim niewielki sklep spożywczy. Jest to niezbędne, choćby przed otwarciem działalności związanej z produkcją żywności lub jej obrotem. Inspektorzy biorą pod uwagę planowany profil działalności przedsiębiorstwa, jego wielkość, usytuowanie, warunki techniczne itp. Nie obejdzie się bez ich wizyty w firmie.
Każdy pracodawca (czyli osoba zatrudniająca pierwszego pracownika)...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta