Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA

Trunki na frasunki

17 grudnia 2009 | Polska Piłsudskiego | Piotr Bikont
Nalewka z aronii
źródło: stockfood
Nalewka z aronii
Nalewka z dzikiej róży
źródło: stockfood
Nalewka z dzikiej róży

Czas, jak to się mówi, oprzeć sprawę o bufet. Tu odsłania się arcybogaty krajobraz świata trunków.

„Pijaństwo jak między mężczyznami, tak między kobietami było powszechnem. Od najdawniejszych czasów Litwini umieli u siebie w domu warzyć piwo, miód, kobyle mleko zmięszane z ciepłą krwią źwierząt, od której otrzymywało moc. Ten ostatni napój można było pić tylko po poświęceniu. Wszystkie napoje dla smaku zaprawiano pachnącemi ziołami” – pisał Ludwik z Pokiewia w 1846 r. „Żmudź sławi się swoim serem, cenionym wyżej nad holenderski, i piwem, które tam każda gospodyni sama przyrządza w kubełkach i garnkach. W smaku i mocy przechodzą one wszystkie fabryczne piwa i są bardzo zdrowe i tuczące”.

Różne bywały wynalazki. Młodzież szkolna znajdowała skromniutkie, ale...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
POPRZEDNI ARTYKUŁ Z WYDANIA NASTĘPNY ARTYKUŁ Z WYDANIA
Brak okładki

Wydanie: 8501

Spis treści
Zamów abonament