Pierniki, karp i bombki od ojców dominikanów
W niedzielę przed kościołem św. Jacka zakonnicy organizują świąteczny jarmark. Dochód zasili budowę domu dla niepełnosprawnych.
Od kilku dni u dominikanów trwają gorączkowe przygotowania. Z kuchni na plebanii kościoła św. Jacka przy ul. Freta 10 rozchodzą się kuszące zapachy wigilijnych potraw. Zakonnicy lepią ciasto na pierogi z mięsem i kapustą, smażą karpie, kręcą mak na kutię i pieką pierniczki.
– Mamy strasznie dużo pracy. Nie wiem już, w co ręce włożyć – wzdycha brat Tomasz Maciuk....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta