Sezonowe zatrudnienie młodocianych
Sylwia Puzynowska, radca prawny – kancelaria prawa pracy
Prowadzę małą gastronomię. Chcę w okresie wakacyjnym otworzyć dodatkowe punkty z napojami i słodyczami. Praca nie jest ciężka, więc pomyślałem, że zatrudnię młodzież, która dorobi do kieszonkowego. Jakie są zasady zatrudniania takich pracowników – pyta czytelnik.
Ustawodawca w kodeksie pracy zawarł szczegółowe wymagania dotyczące zatrudnienia młodocianych, które odbiegają dość istotnie od zatrudniania pełnoletnich.
Przede wszystkim należy wskazać, kim jest pracownik młodociany. W rozumieniu k.p. jest to osoba, która ukończyła 16, a nie przekroczyła 18 lat. Co do zasady zatrudnienie młodocianego jest możliwe po łącznym spełnieniu dwóch przesłanek: dana osoba musi mieć ukończone gimnazjum oraz przedstawić świadectwo lekarskie stwierdzające, że praca danego rodzaju nie zagraża jej...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta