Kiedy człowiek polubił befsztyki
Nacięcia na zwierzęcej kości sprzed 3,4 mln lat są najwcześniejszym śladem mięsożerności przodków ludzi
W Dikika w Etiopii zespół badaczy odkrył kości zwierzęce noszące ślady użycia ostrych krawędzi kamiennych. Pochodzą sprzed ok. 3,4 mln lat, prawie sprzed miliona lat wcześniej niż najstarsze dotąd znane. Jest to także dowód na to, że przodek człowieka Australopithecus afarensis rozsławiony przez szkielet Lucy żywił się nie tylko korzonkami, ale także mięsem. „Befsztyk” był raczej tatarski niż chateaubriand, bo austrolopiteki nie umiały rozniecać ognia. Informację tę przynosi dzisiejsze wydanie „Nature”.
– Teraz, kiedy wyobrazimy sobie Lucy przechadzającą się po równinach wschodniej Afryki w poszukiwaniu pożywienia, możemy przyjąć, że w ręku miała kamienny odłamek do rozdzierania mięsa – mówi dr Shannon McPherron z Instytutu Antropologii Ewolucyjnej Maksa Plancka w Lipsku, główny autor artykułu w „Nature”.
Z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta