Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Gotowanie łąki, czyli świerszcz z rusztu

14 sierpnia 2010 | Styl życia | Małgorzata Minta
Młode liście pokrzyw nadają się jako dodatek do potraw z jaj, ale też zup czy pasty z twarożku. Parzące właściwości tracą, gdy je krótko zblanszować, czyli zanurzyć  we wrzątku
źródło: EAST NEWS
Młode liście pokrzyw nadają się jako dodatek do potraw z jaj, ale też zup czy pasty z twarożku. Parzące właściwości tracą, gdy je krótko zblanszować, czyli zanurzyć we wrzątku
Mięso konika polnego ma tyle białka co pierś kurczaka
źródło: MEDIUM
Mięso konika polnego ma tyle białka co pierś kurczaka
Od lewej: kwitnący szczawik zajęczy, żywokost, czosnek niedźwiedzi i dobre na soki owoce kaliny. Ale uwaga: nie jemy kwiatów tych roślin, lecz liście lub bulwy
źródło: Rzeczpospolita
Od lewej: kwitnący szczawik zajęczy, żywokost, czosnek niedźwiedzi i dobre na soki owoce kaliny. Ale uwaga: nie jemy kwiatów tych roślin, lecz liście lub bulwy
strzałka wodna
źródło: Corbis
strzałka wodna

Chodząc po łące, depczemy rośliny i owady, które znakomicie nadają się do jedzenia. Co zbierać, gdzie i kiedy

Zbieranie korzonków kojarzy się ze smutnym życiem mnicha lub obozami survivalowymi. Okazuje się jednak, że wykorzystywanie rosnących dziko roślin staje się coraz bardziej popularne wśród szefów kuchni znanych restauracji. Zwłaszcza tych ceniących sobie sezonowość i lokalne pochodzenie produktów.

Plener obowiązkowy

Noma, kopenhaska restauracja obwołana najlepszym gastronomicznym przybytkiem świata (wg S. Pellegrino, World’s 50 Best Restaurants), na stałe współpracuje z grupą zawodowych zbieraczy przeszukujących okoliczne łąki, nadbrzeże i lasy w poszukiwaniu produktów, które można wykorzystać w kuchni. Jak opowiadał reporterowi „The Observer” szef kuchni Nomy Rene Redzepi, wyprawy w plener należą do obowiązku wszystkich pracowników kuchni; uczestniczy w nich też sam szef.

– Szczególnie dużo roślin łąkowych jedzą Włosi – mówi Łukasz Łuczaj, doktor biologii, ekolog, specjalista w dziedzinie etnobotaniki, autor książek poświęconych jadalnym dziko rosnącym roślinom. – W niektórych rejonach Włoch (okolice Wenecji, środkowe Apeniny) przyrządza się wiosną zupy z kilkudziesięciu gatunków łąkowych.

...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8700

Spis treści
Zamów abonament