Umiar, gdy soli do woli
Dziś sól w kuchni może wyglądać jak płatki kwiatów lub piramidy i pachnieć dymem ze spalonych beczek po winie
Tak jak pieprz nie zawsze jest czarny, tak druga z pary najpopularniejszych przypraw nie zawsze musi być śnieżnobiała.
Skąd te kolory
W zależności od miejsca pochodzenia i domieszki minerałów sole – nazywane wykończeniowymi – mogą mieć barwę od żółtej, przez różową i czerwoną, po smoliście czarną.
Ta ostatnia sól pozyskiwana jest na przykład na Hawajach. Swoją niezwykłą, głęboką barwę zawdzięcza dodatkowi węgla aktywnego, który powstaje ze spalonych skorup orzechów kokosowych.
Z wysp Pacyfiku sprowadza się także sole czerwone i złocistożółte. Ich kolor jest rezultatem domieszki tamtejszych glinek, bogatych w związki żelaza. Delikatnie różową barwą odznacza się sól wydobywana w Himalajach. Co ciekawe, wykorzystuje...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta