Posmakuj kochanka
Skład chemiczny pierwszego pocałunku może zdecydować o przyszłości związku – uważają uczeni
Ciało przywiera do ciała. Serca zaczynają bić mocniej, a usta łączą się w gorącym pocałunku...
I w tym miejscu wkraczają naukowcy, którzy z eksplozji namiętności wyekstrahowali przepis na czułość. To filematologia, nauka o całowaniu.
Koktajl hormonalny
Okazało się, że tym, co czyni pocałunki tak podniecającymi, jest... skład chemiczny naszej śliny. Dr Wendy Hill z Lafayette College w USA podczas eksperymentu z udziałem całujących się studentów wykryła u obu płci spadek poziomu kortyzolu, hormonu stresu. U panów badaczka zauważyła też skok stężenia oksytocyny łączącej się z uczuciem przyjemności. Dlaczego jej ilość nie zwiększyła się u kobiet? Paniom potrzeba większej intymności niż ta w laboratorium – uważa dr Hill.
– W...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta