Z rumieńcem i aromatem na podbój Unii
Jabłka łąckie zyskały właśnie status chronionego oznaczenia geograficznego
Czerwona skórka, jędrny miąższ, soczystość i nieprzeciętny aromat oraz średnica 4,5 do nawet 9 cm. Przede wszystkim za to owoce z Kotliny Łąckiej, a dokładnie z gmin Łącko, Podegrodzie, Stary Sącz i Łukowica, zostały wyróżnione przez Brukselę. To pierwsze takie jabłka w Polsce.
– Cieszymy się, że Łącko nie będzie się kojarzyć tylko z mocną śliwowicą – mówi sekretarz gminy Zofia Zbozień. I dodaje, że to przede wszystkim sukces stowarzyszenia Łącka Droga Owocowa, które od kilku lat zabiegało o promocję jabłek. Wniosek o rejestrację do Brukseli trafił już w 2007 roku.
– Mamy nadzieję, że ten tytuł to reklama,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta