Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Masala po celtycku

25 lutego 2011 | Eko+ | Kamilla Staszak
Kardamon, szafran, kurkuma, cynamon  to główne składniki masali
źródło: Corbis
Kardamon, szafran, kurkuma, cynamon to główne składniki masali
Bakłażan z curry  i kolendrą. Kuchnia hinduska słynie  z dań wegetariańskich
źródło: Corbis
Bakłażan z curry i kolendrą. Kuchnia hinduska słynie z dań wegetariańskich

Bramą Indii w Europie jest Wielka Brytania. Tradycje kolonialne sprowadziły tam egzotyczne smaki, a Brytyjczycy eksportują je dalej

Najbardziej znane na świecie danie kuchni indyjskiej – kurczak tikka masala narodził się w Wielkiej Brytanii. Taki paradoks w historii gastronomii. Polacy nie mają tradycji kolonialnych, ale coraz bardziej doceniają wschodnie smaki.

 

– Kiedy dziesięć lat temu otwierałam swoją restaurację, moimi gośćmi byli głównie cudzoziemcy. Dziś Polacy przyzwyczaili się do egzotycznych smaków jak do kina z Bollywood. Nasze dania adaptujemy trochę do polskich przyzwyczajeń, ale nie eksperymentujemy, gdyż chcemy, aby pozostały takie jak te tradycyjne w Indiach – mówi w rozmowie z „Rz" właścicielka India Curry w Warszawie Shaira Bojwani. Pracujący z nią Krzysztof Kopit przyznaje, że sam musiał pomału oswajać się z hinduskimi przysmakami, które w pierwszym kontakcie wydawały się zbyt odległe od smaków znanych z dzieciństwa.

– Mój żołądek wychowany na schabowym buntował się. Krok po kroku odkrywałem nieznane dania i przyprawy, od których dziś jestem wręcz uzależniony. Jednak nadal uważam, że dla Polaka jest to jedzenie raczej od święta niż na co dzień – mówi.

Niestety to, co oferuje się w powstających coraz licznej w Polsce restauracjach z kuchnią hinduską, jest jeszcze dalekie od wykwintnych dań podawanych w bramie, przez...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8862

Spis treści

Pięknie mieszkać

Zamów abonament