Polska żywność górą
Wartość eksportu produktów rolno-spożywczych przekroczy w tym roku 14 mld euro. Hitem eksportowym są mięso i słodycze. Wciąż jednak nie mamy światowych marek
– Wzrost eksportu zawdzięczać będziemy w tym roku przede wszystkim rosnącemu popytowi na żywność w Unii Europejskiej – mówi Wiesław Łopaciuk z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Na kraje Wspólnoty, głównie Niemcy, Wielką Brytanię i Czechy, przypada ok. 80 proc. wpływów z zagranicznej sprzedaży polskich artykułów rolnych i żywnościowych.
Poza Europą rośnie też sprzedaż na inne rynki, dlatego ubiegłoroczny wzrost eksportu – według różnych szacunków – wyniósł aż 15 – 18 proc., toteż w tym roku polscy eksporterzy nie powinni narzekać. IERiGŻ prognozuje, że...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta