Wołyńskie blińczyki
Turystyka sentymentalna w praktyce. Podczas rekonstrukcji zamku Lubarta w Łucku wśród najrozmaitszych zapomnianych szpargałów natrafiono na cenne znalezisko – przepisy kucharskie zebrane przez któregoś z zamkowych kuchmistrzów.
Dziś owe „pańskie" receptury, dokument dawnej kuchni wołyńskiej, służą kucharzom restauracji Korona. Jednak słynie ona także z dań całkiem prostych, jak talerz mięs po starołucku czy blińczyki z wiśniami. Korona to najsławniejsza i najelegantsza restauracja na dzisiejszym Wołyniu. U jej drzwi wita gości odźwierny w liberii, wciąż jeszcze w tej części Europy nazywany szwajcarem. Wewnątrz – ciężkie stylowe meble z litego drewna, kryształowe lustra, krochmalone serwety, dostojni kelnerzy....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta