Świat musi się zmierzyć z drożejącą żywnością
W latach 2011 – 2020 będą szybo drożeć produkty rolne, niektóre nawet o 65 proc. Ceny mają najmocniej rosnąć w Azji i Europie Środkowej. To szansa na wyższe zyski dla rolników
– Konsumenci będą musieli pogodzić się z tym, że ceny żywności będą rosły – mówi „Rz" Piotr Kulikowski, prezes giełdowego Indykpolu. Wystarczy spojrzeć na to, co dzieje się na rynku mięsa. Z powodu drogich zbóż w kwietniu za tuszkę kurczaka płaciliśmy o ponad 20 proc. więcej niż przed rokiem.
A będzie coraz drożej i to nie tylko na rynku mięsa. Z raportu OECD i Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że w dekadzie, która się właśnie zaczęła, czeka nas fala podwyżek o większej skali niż w latach 2001 – 2010. O ponad 30 proc. w porównaniu z poprzednią dekadą zdrożeje...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta