Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Świat musi się zmierzyć z drożejącą żywnością

18 czerwca 2011 | Ekonomia | Beata Drewnowska Danuta Walewska
W obecnej dekadzie szybko będą drożeć m.in. mięsa, zboża, a także biopaliwa.  Wzrost popularności tych ostatnich będzie dodatkowym impulsem do zwyżek na rynku żywności.
źródło: Rzeczpospolita
W obecnej dekadzie szybko będą drożeć m.in. mięsa, zboża, a także biopaliwa. Wzrost popularności tych ostatnich będzie dodatkowym impulsem do zwyżek na rynku żywności.

W latach 2011 – 2020 będą szybo drożeć produkty rolne, niektóre nawet o 65 proc. Ceny mają najmocniej rosnąć w Azji i Europie Środkowej. To szansa na wyższe zyski dla rolników

 

– Konsumenci będą musieli pogodzić się z tym, że ceny żywności będą rosły – mówi „Rz" Piotr Kulikowski, prezes giełdowego Indykpolu. Wystarczy spojrzeć na to, co dzieje się na rynku mięsa. Z powodu drogich zbóż  w kwietniu za tuszkę kurczaka płaciliśmy o ponad 20 proc. więcej niż przed rokiem.

A będzie coraz drożej i to nie tylko na rynku mięsa. Z raportu OECD i Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że w dekadzie, która się właśnie zaczęła, czeka nas fala podwyżek o większej skali niż w latach 2001 – 2010. O ponad 30 proc. w porównaniu z poprzednią dekadą zdrożeje...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8957

Spis treści
Zamów abonament