Wysoki indeks sprzyja tyciu
Odchudzający się i chorzy na cukrzycę muszą przestrzegać diety. W utrzymaniu wagi mogą pomóc tabele indeksu glikemicznego
Indeks glikemiczny (Ig) określa, w jaki sposób wzrośnie poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. – By go wyznaczyć, wybrany produkt podaje się grupie osób i przez dwie godziny co kwadrans sprawdza się im poziom cukru we krwi. W ten sposób uzyskuje się przeciętną wartość IG. Im wyższa, tym bardziej podnosi się poziom cukru we krwi. Na przykład indeks glikemiczny wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50 gramów danego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70 procent – mówi dr n. med. Anna Lewitt, dietetyczka, trener zdrowego żywienia, właścicielka Centrum Treningu Osobistego i Dietetyki Ego.
Tajemnica...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta