Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jeden nadzór nad żywnością

17 maja 2013 | Prawo | ł.k.

Kontrolą upraw, hodowli i produktów spożywczych zajmie się jedna instytucja.

Powstanie Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii, która skontroluje to, co jemy.

Taką zmianę przewidują założenia do ustawy, która ma powołać nową inspekcję. Powstanie ona z połączenia kilku różnych instytucji, które nadzorują cały łańcuch żywności – od pola do stołu konsumenta.

Dzięki temu kompetencje kilku inspekcji, jak weterynaryjna, sanitarna, czy tych zajmujących się kontrolą produktów rolnych, ochroną roślin nie będą się dublowały. A tak dziś jest np. przy nadzorze nad produktami rybnymi i mięsnymi w sklepach, mlekomatami czy wywozem wyrobów z produktów zwierzęcych i roślinnych.

Brak okładki

Wydanie: 9538

Spis treści
Zamów abonament