Certyfikowana żywność z dużym potencjałem
W Polsce przybywa produktów wytwarzanych w systemach gwarantujących wysoką jakość. Na razie dotyczy to głównie mięsa, ale niebawem dołączy również pieczywo.
– Polacy coraz bardziej zwracają uwagę na jakość żywności. Są gotowi płacić więcej za produkty, które spełniają wysokie standardy – mówi „Rz" Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM).
Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) dodaje, że według badań Eurobarometru jakość żywności stanowi podstawowe kryterium wyboru już dla 96 proc. mieszkańców naszego kraju. W ślad za rosnącymi wymaganiami Polaków przybywać będzie, wzorem innych krajów, żywności wytwarzanej w systemach jakości. Gwarantują one kontrolę produkcji na każdym jej etapie.
Najbardziej zaawansowana w certyfikowaniu jest u nas branża mięsna. Związek Polskie Mięso promuje od niemal...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta