Banki Żywności: Nie marnuj warzyw i owoców – przekaż potrzebującym!
W tym roku we Francji jedna z sieci handlowych uruchomiła specjalną kampanię promującą zakup świeżych warzyw i owoców o niestandardowych, oryginalnych kształtach, które do tej pory – ze względu na nieco inny wygląd - zostawały na polu i się marnowały. Chodziło o sprzedaż warzyw i owoców trochę innych (mniejszych, większych, wykręconych lub o delikatnie innym kolorze) niż ich odpowiedniki, które zazwyczaj spotykamy w sklepie. Okazało się, że konsumenci francuscy chętnie sięgnęli po ten „nowy" rodzaj produktów, a rolnicy doszli do wniosku, że niemarnowanie żywności może być opłacalne.
Kiedy mówimy o niemarnowaniu żywności, oprócz korzyści finansowych warto podkreślić także korzyści społeczne, które wynikają ze współpracy rolników, sadowników oraz przetwórców z Bankami Żywności i przekazywania warzyw i owoców na cele charyta- tywne.
Warzywa i owoce są niezbędnymi elementami zbilansowanej diety, które chcemy dostarczać osobom najuboższym. Dlatego perspektywicznie bardzo ważne jest dla nas uruchamianie współpracy z dostawcami rolnymi. Serdecznie zachęcam do przyłączania się i wspólnych obchodów...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta