Blaauwklippen Red
Kilka dni temu, 24 września, Republika Południowej Afryki hucznie świętowała kolejny Dzień Dziedzictwa, zwany również Narodowym Dniem Braai (o estymie, jaką darzą mieszkańcy RPA tę gałąź sztuki kulinarnej, już kiedyś wspominałem).
Z tej okazji chętnie rozpalano grille, a wino towarzyszyło biesiadnikom zarówno jako dodatek do posiłku, jak i składnik marynat. A odpowiednia marynata, jak wiadomo, potrafi wydobyć z mięsa kwintesencję jego smaku. Powstaje tylko pytanie, jakie wino wybrać.
Wielcy kucharze mawiają, że potrawa jest tak dobra, jak użyty do niej trunek, jednak nikt przy zdrowych zmysłach nie namawia do wlewania równowartości paruset złotych do garnka. Zostając jednak w kraju mistrzów braai, mamy do wyboru...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta