Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Amerykańskie marki chcą podbić polski rynek

07 kwietnia 2015 | Ekonomia
Rynek gastronomiczny powoli rośnie
źródło: Rzeczpospolita
Rynek gastronomiczny powoli rośnie

gastronomia | Restauracje z logo Taco Bell wrócą nad Wisłę – dowiedziała się „Rz”. Ekspansję planuje też Dairy Queen.

katarzyna kucharczyk

– Jesteśmy w trakcie poszukiwania potencjalnych franczyzobiorców, zarówno w Polsce, jak i w innych krajach Europy – mówi „Rzeczpospolitej" Amy Kavanaugh odpowiadająca za markę Taco Bell w amerykańskim koncernie Yum. Nie ujawnia, ile restauracji fast food z meksykańskimi daniami może powstać w Polsce. – Przygotujemy strategię dla poszczególnych krajów, ale najpierw musimy wybrać franczyzobiorcę – mówi Kavanaugh.

Sieć Taco Bell w USA liczy już ponad 6 tys. lokali. W Europie jednak jest ich niewiele. W latach 90. marka próbowała podbić polski rynek, ale szybko z tych planów zrezygnowała i wycofała się z naszego kraju. Teraz jest przekonana, że Polacy dojrzeli już do meksykańskiej kuchni. – Taco Bell ma duże szanse na szybki rozwój w Europie – uważa Kavanaugh, wskazując m.in. na Hiszpanię i Wielką Brytanię, gdzie marka radzi sobie bardzo dobrze.

Warren Buffett wierzy w Polskę

Do koncernu Yum należą również...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10109

Wydanie: 10109

Spis treści
Zamów abonament