Kotlet jednak z niższym podatkiem
stawki | Sprzedając piwo lub kawę, restauracja nalicza 23-proc. VAT. Przy posiłku tylko 8-proc. – uspokaja minister finansów.
przemysław wojtasik
Interpretacji niekorzystnych dla niektórych restauratorów nie należy rozciągać na całą branżę gastronomiczną. Może ona wciąż stosować niższe stawki VAT na jedzenie. Takie są wnioski z odpowiedzi ministra finansów na interpelację poselską nr 32 015/2015.
To pokłosie artykułu w „Rzeczpospolitej" z 17 marca, w którym opisaliśmy zmianę podejścia fiskusa do rozliczania posiłków. Przypomnijmy, że usługa gastronomiczna jest opodatkowana preferencyjną 8-proc. stawką VAT. Wyjątek to napoje takie jak woda, alkohol, kawa, herbata. Jeśli więc klient zażyczy...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta