Żywność potrzebuje promocji
Rozmowa: Wacław Orzech, prezes zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego orzech w kolbuszowej
Rz: Podkarpacie to dobre miejsce na rozwijanie biznesu?
Wacław Orzech: W przypadku branży przetwórczej na pewno. Podkarpackie rolnictwo jest nadal tradycyjne. To sprawia, że owoce i warzywa nie potrzebują certyfikatów, aby udowodnić swoją wysoką jakość i naturalność. Z opóźnieniem, ale poprawia się infrastruktura drogowa. Dużym udogodnieniem jest dla nas bliskość autostrady A4. Czekamy na odcinek trasy S19 Rzeszów – Barwinek. Ułatwiłoby nam dotarcie na południe Europy do Rumunii i krajów bałkańskich, w których widzimy duży potencjał.
Czy samorząd wspiera wystarczająco lokalnych przedsiębiorców?
Widać pozytywną zmianę w podejściu do branży spożywczej. Władze samorządowe wspierają klastry, takie jak Pro Carpathia i Podkarpackie Smaki, do których należymy. Byliśmy dzięki nim w Rumunii i na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta