Tłoczenie soków jabłkowych to dla mnie nie tylko biznes
Rozmowa | Nie zamierzam walczyć niską ceną o miejsce na półkach – mówi Krzysztof Maurer, właściciel Tłoczni Maurer z Zarzecza k. Łącka.
Rz: W Polsce zapanowała moda na tłoczone soki. Konkurencja pomaga czy przeszkadza?
Krzysztof Maurer: Jestem jednym z pionierów tłoczenia soków jabłkowych w Polsce, a ich produkcja jest dla mnie nie tylko biznesem, ale przede wszystkim pasją. Dlatego niepokoi mnie zalew tanich produktów, które mają niewiele wspólnego z prawdziwym tłoczonym sokiem, o czym świadczą ich niskie ceny. Nie da się wytłoczyć dobrego soku, którego 5-litrowy karton kosztuje w sklepie 10 zł.
Chętnych na te produkty nie brakuje...
Rozcieńczanie wodą czy dodatki smakowe psują renomę soków tłoczonych, a nieuczciwi producenci podcinają w ten sposób gałąź, na której siedzi cała branża. Jeżeli nic się nie zmieni, nie zostaną m.in....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta