Kasa fiskalna w smażalni ryb
Zwolnienia z obowiązku stosowania urządzeń fiskalnych nie dotyczą usług związanych z wyżywieniem świadczonych przez stacjonarne placówki gastronomiczne. Właściciel stacjonarnej budki z jedzeniem musi więc zainstalować w niej kasę. Ma taki obowiązek nawet jeśli prowadzi sprzedaż tylko sezonowo i ma niewielkie obroty.
Marek Piotrowski
Wraz z rozpoczęciem sezonu urlopowego w opustoszałych dotychczas miejscach otwierają się punkty małej gastronomii. Mają one zazwyczaj sezonowy charakter i swoją ofertę kierują do wczasowiczów tylko w krótkim okresie letniego wypoczynku. Bardzo często takie placówki (np. smażalnia ryb, budka oferująca gofry, hot-dogi lub kebab) prowadzone są przez drobnych przedsiębiorców, którzy po sezonie zawieszają lub nawet likwidują prowadzenie działalności gospodarczej założonej lub wznowionej wyłącznie na czas letniego sezonu. Tak prowadzona działalność jest zazwyczaj dodatkowym źródłem dochodu mieszkańców miejscowości letniskowych i dlatego starają się oni minimalizować wszelkie obciążenia,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta