Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Era taniej żywności przechodzi do historii

30 czerwca 2016 | Ekonomia
źródło: Rzeczpospolita

Podwyżki cen mogą nabrać tempa. Więcej zapłacimy za mięso, cukier i tłuszcze roślinne.

Beata Drewnowska

– W Polsce zakończyła się deflacja cen żywności – mówi „Rzeczpospolitej" Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. – Do końca tego roku możemy się spodziewać ich dalszego systematycznego wzrostu, a w grudniu mogą być od 1,5 do 2 proc. wyższe niż rok wcześniej.

Tymczasem jeszcze na koniec 2015 r. ceny produktów spożywczych były o 0,1 proc. niższe niż przed rokiem. W grudniu 2014 r. płaciliśmy za nie o ok. 3 proc. mniej niż u schyłku 2013 r.

Susza nie tak groźna

– Widać odreagowanie po szoku cenowym wywołanym sankcjami rosyjskimi (Rosjanie wprowadzili embargo na część m.in. unijnych produktów spożywczych w sierpniu 2014 r. – red.) – wyjaśnia Monika Kurtek, główny...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10484

Wydanie: 10484

Spis treści
Zamów abonament