Era taniej żywności przechodzi do historii
Podwyżki cen mogą nabrać tempa. Więcej zapłacimy za mięso, cukier i tłuszcze roślinne.
Beata Drewnowska
– W Polsce zakończyła się deflacja cen żywności – mówi „Rzeczpospolitej" Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. – Do końca tego roku możemy się spodziewać ich dalszego systematycznego wzrostu, a w grudniu mogą być od 1,5 do 2 proc. wyższe niż rok wcześniej.
Tymczasem jeszcze na koniec 2015 r. ceny produktów spożywczych były o 0,1 proc. niższe niż przed rokiem. W grudniu 2014 r. płaciliśmy za nie o ok. 3 proc. mniej niż u schyłku 2013 r.
Susza nie tak groźna
– Widać odreagowanie po szoku cenowym wywołanym sankcjami rosyjskimi (Rosjanie wprowadzili embargo na część m.in. unijnych produktów spożywczych w sierpniu 2014 r. – red.) – wyjaśnia Monika Kurtek, główny...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta