Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Suflety za schabowe

17 marca 2017 | Styl życia | Jędrzej Bielecki
źródło: materiały prasowe

W żadnym innym kraju w akcji „Goût de France" nie wieźmie udziału tyle restauracji, co w Polsce – mówi ambasador Pierre Lévy.

Rz: 21 marca w przeszło dwóch tysiącach restauracji na świecie będą serwowane kolacje z najlepszymi, francuskimi daniami. To najwyraźniej sprawa wagi państwowej, akcja „Goût de France/Good France" (Smak Francji) jest organizowana pod patronatem ministra spraw zagranicznych.

Pierre Lévy: Przede wszystkim chcemy, aby to był wieczór wielkiej, wspólnej przyjemności. Kuchnia to integralna część francuskiego stylu życia, naszej kultury. Od zawsze dla bardzo wielu francuskich rodzin wyjście do wykwintnej restauracji to wyjątkowe święto. Sam mam wiele niezwykle silnych rodzinnych wspomnień, które są z tym związane. Ale to rytuał, który niesie także wartość dla gospodarki. Francja jest pierwszym kierunkiem turystycznym na świecie, do naszego kraju przyjeżdża co roku 80 mln gości. Co trzeci z nich wymienia gastronomię i enologię wśród głównych powodów wyboru Francji. Ogromną stawką jest...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10702

Wydanie: 10702

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament