Wraca moda na kuchnię fusion
Czy Włoch jada pizzę z jarmużem, słoniną i miodem? A mieszkaniec Tel Awiwu konfitowany seler z marynowanymi w oliwie szczypiorkowej pomidorami?
Odpowiedź na te pytania brzmi zapewne „nie". Te dania to miks różnych kuchni i kultur, które spotkały się za sprawą kreatywnych szefów kuchni.
Fusion stało się modnym trendem w gastronomii światowej w latach 90. XX wieku. Był to czas łączenia smaków i produktów z Dalekiego Wschodu z tradycyjnymi daniami kuchni europejskiej. Dość szybko restauracje serwujące kuchnię fusion zyskały na popularności. Mogliśmy jeść sushi po włosku, orientalne pizze czy europejskie zupy z dodatkiem curry.
W...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta