Adwokat, a może jednak adwokatka
4 jajka, szklanka cukru, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka octu, pół litra śmietany 30-procentowej, 10 dag orzechów włoskich, kokos i... szklanka adwokata. Nawet rzeczywistość wyrobów cukierniczych zdaje się wskazywać, że tak jak Ewa powstała z żebra Adama, tak też nie ma adwokatki bez adwokata.
Feminatywy, a zatem słowa określające kobiety niezależnie od przysługującego im tytułu czy pełnionej funkcji, zawodu lub stanowiska, charakteryzuje duża nieregularność i brak systematyczności w formalnych wykładnikach żeńskości. Okoliczność ta sprawia, iż są one przedmiotem szczególnego zainteresowania zarówno badaczy, jak i osób, którym przychodzi się z nimi spotykać w praktyce – czyli nas samych.
Adwokat to tytuł zawodowy prawnie chroniony. Adwokatka – nadal odrobinę prześmiewczo traktowana forma, do której...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta