Nauka dla żywności
Wydział Nauk o Żywności, dawniej Wydział Technologii Żywności, został utworzony w 1961 r., ale studia z zakresu przemysłu rolno-spożywczego mają dłuższą tradycję, gdyż były realizowane w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie już w okresie międzywojennym.
Obecnie na wydziale zatrudnionych jest ponad 100 nauczycieli akademickich prowadzących zajęcia na trzech kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka, bezpieczeństwo żywności oraz towaroznawstwo. W 2017 r. wydział uzyskał pierwsze miejsce w rankingu studiów Perspektyw wśród wydziałów kształcących na kierunkach z zakresu „żywność i żywienie człowieka". W tym samym roku kierunek technologia żywności i żywienie człowieka studia stacjonarne II stopnia uzyskał certyfikat „Studia z przyszłością". Z kolei w 2016 r., kierunek bezpieczeństwo żywności nagrodzony został certyfikatem „Studia z przyszłością" oraz certyfikatem nadzwyczajnym „Lider jakości kształcenia".
Pracownicy wydziału prowadzą badania naukowe z zakresu nauki o żywności, wśród których na wyróżnienie zasługują:
- zastosowanie niekonwencjonalnych technik (pulsacyjne...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta