Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Nauka dla żywności

15 grudnia 2017 | Dodatki Jednodniowe
Prof. dr hab.  Mirosław Słowiński dziekan Wydziału Nauk  o Żywności SGGW  w Warszawie
źródło: materiały prasowe
Prof. dr hab. Mirosław Słowiński dziekan Wydziału Nauk o Żywności SGGW w Warszawie

Wydział Nauk o Żywności, dawniej Wydział Technologii Żywności, został utworzony w 1961 r., ale studia z zakresu przemysłu rolno-spożywczego mają dłuższą tradycję, gdyż były realizowane w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie już w okresie międzywojennym.

Obecnie na wydziale zatrudnionych jest ponad 100 nauczycieli akademickich prowadzących zajęcia na trzech kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka, bezpieczeństwo żywności oraz towaroznawstwo. W 2017 r. wydział uzyskał pierwsze miejsce w rankingu studiów Perspektyw wśród wydziałów kształcących na kierunkach z zakresu „żywność i żywienie człowieka". W tym samym roku kierunek technologia żywności i żywienie człowieka studia stacjonarne II stopnia uzyskał certyfikat „Studia z przyszłością". Z kolei w 2016 r., kierunek bezpieczeństwo żywności nagrodzony został certyfikatem „Studia z przyszłością" oraz certyfikatem nadzwyczajnym „Lider jakości kształcenia".

Pracownicy wydziału prowadzą badania naukowe z zakresu nauki o żywności, wśród których na wyróżnienie zasługują:

- zastosowanie niekonwencjonalnych technik (pulsacyjne...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10929

Wydanie: 10929

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament