Polacy elitą elit BBQ
rozmowa | Grzegorz Kazubski, prezes Polish Grill & BBQ Association.
Czym właściwie zajmuje się organizacja z grillem i BBQ w nazwie?
Grzegorz Kazubski: W statucie musieliśmy dość jasno sprecyzować nasze cele, ponieważ nie tak łatwo było zarejestrować stowarzyszenie. Obecnie jest to problematyczne i KRS dość szczegółowo bada, czy dana organizacja ma sens. Mieliśmy nawet wizytę inspektora skarbowego, który chciał sprawdzić, czy stowarzyszenie faktycznie działa. Celem stowarzyszenia jest wspieranie BBQ i grillowania.
Co tu wspierać? Przecież każdy Polak jest specjalistą w grillowaniu.
Tak, to nasza specjalność. To wręcz sport narodowy. Gorzej jest z BBQ. My od 2001 roku mieliśmy drużynę BBQ, która z sukcesami uczestniczyła w konkursach BBQ na całym świecie. To skłoniło nas do sformalizowania hobby, któremu się oddajemy z wielką pasją, więc powstała organizacja. Tym bardziej że imprez i zawodów, w których braliśmy udział, zaczęło być coraz więcej, więc pozyskiwanie funduszy na zasadach koleżeńskich było skuteczne, ale już mało profesjonalne i niewystarczające. Organizacja nabrała rozpędu i okazało się, że...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta