Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polacy elitą elit BBQ

15 grudnia 2017 | Dodatki Jednodniowe
źródło: materiały prasowe
źródło: materiały prasowe

rozmowa | Grzegorz Kazubski, prezes Polish Grill & BBQ Association.

Czym właściwie zajmuje się organizacja z grillem i BBQ w nazwie?

Grzegorz Kazubski: W statucie musieliśmy dość jasno sprecyzować nasze cele, ponieważ nie tak łatwo było zarejestrować stowarzyszenie. Obecnie jest to problematyczne i KRS dość szczegółowo bada, czy dana organizacja ma sens. Mieliśmy nawet wizytę inspektora skarbowego, który chciał sprawdzić, czy stowarzyszenie faktycznie działa. Celem stowarzyszenia jest wspieranie BBQ i grillowania.

Co tu wspierać? Przecież każdy Polak jest specjalistą w grillowaniu.

Tak, to nasza specjalność. To wręcz sport narodowy. Gorzej jest z BBQ. My od 2001 roku mieliśmy drużynę BBQ, która z sukcesami uczestniczyła w konkursach BBQ na całym świecie. To skłoniło nas do sformalizowania hobby, któremu się oddajemy z wielką pasją, więc powstała organizacja. Tym bardziej że imprez i zawodów, w których braliśmy udział, zaczęło być coraz więcej, więc pozyskiwanie funduszy na zasadach koleżeńskich było skuteczne, ale już mało profesjonalne i niewystarczające. Organizacja nabrała rozpędu i okazało się, że...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10929

Wydanie: 10929

Spis treści

Publicystyka, Opinie

Zamów abonament